Για 6 άτομα ()
1. Φτιάχνετε τα αχλάδια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τα αχλάδια και ρίχνετε το κρασί, τη ζάχαρη, το γλυκάνισο, τα γαρίφαλα, τους σπόρους κάρδαμου και την κανέλα και τα βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα τα αχλάδια και τα βάζετε στην άκρη.
2. Φτιάχνετε το κέικ. Σε ένα μπολ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τα αυγά ένα – ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Μην προσθέτετε αυγό αν δεν έχει πρώτα απορροφηθεί από το μείγμα το προηγούμενο. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το κάρδαμο και το προσθέτετε στο μείγμα. Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
3. Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα 10x33εκ., την καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Πιέζετε τα αχλάδια στο μείγμα – αφήνετε το πάνω μέρος να προεξέχει λίγο – και ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζετε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και αυτό βγαίνει καθαρό. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε λίγο να σταθεί και το ξεφορμάρετε προσεκτικά τραβώντας τις άκρες του αντικολλητικού χαρτιού. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει τελείως.
4. Φτιάχνετε τη σοκολάτα. Εφαρμόζετε ένα μπολ στο χείλος μιας κατσαρόλας που βράζει και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια της σοκολάτας, βεβαιωθείτε ότι το μπολ δεν εφάπτεται με το νερό. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνετε με τη σάλτσα το κέικ, αφήνετε λίγο να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα, το κόβετε σε χονδρές φέτες και το σερβίρετε.
Μπορείτε αν θέλετε να περιχύσετε το κέικ και με λευκή σοκολάτα.