Για 1 Δωδεκάδες ()
1. Λιώνετε με το πιρούνι πολύ καλά τις μπανάνες και τις αφήνετε στην άκρη. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και την άχνη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε.
2. Χτυπάτε με τον αυγοδάρτη τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα σε ένα δεύτερο μπολ. Προσθέτετε την λιωμένη μπανάνα και ανακατεύετε.
3. Προσθέτετε το μείγμα των αυγών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύετε καλά με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει λείο.
4. Τοποθετείτε ειδικές χάρτινες φόρμες σε ένα ταψί για μάφινς με δώδεκα θέσεις και μοιράζετε το μείγμα στις εσοχές.
5. Ψήνετε τα μάφινς σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι τα μάφινς να ξεκολάνε από τα τοιχώματα του ταψιού όταν τα αγγίζετε. Βγάζετε τα μάφινς από το φούρνο τα αφήνετε να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα ξεφορμάρετε, χωρίς να αφαιρέσετε τις χάρτινες φόρμες και τα μεταφέρετε σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.
6. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τις καραμελωμένες μπανάνες. Κόβετε τις μπανάνες σε μικρούς κύβους. Σε ένα μικρό μπολ ενώνετε τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτετε τις μπανάνες και ανακατεύετε.
7. Αραδιάζετε τις μπανάνες σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος και τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου για πια 10 λεπτά γυρνόντας τες μια φορά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα και να καραμελώσει η επιφάνειά τους. Βγάζετε τις μπανάνες από το φούρνο τις περιχύνετε με το κονιάκ και ανακατεύετε. Σερβίρετε τα μάφινς με λίγες καραμελωμένες μπανάνες στις επιφάνεια.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε και με ανανά, τον οποίο όμως πρέπει να στραγγίξετε πολύ καλά.