Για 12 άτομα ()
1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός έτσι ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
2. Ρίχνετε ένα - ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και εναλλάξ την αμυγδαλόψιχα με το γιαούρτι. Χτυπάτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Τέλος προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
3. Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32εκ, και αδειάζετε το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και βράζετε για 10 λεπτά. Περιχύνετε την κρύα γιαουρτόπιτα με το χλιαρό σιρόπι. Πσπαλίζετε με το φιστίκι και σερβίρετε.
Αν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε την γιαουρτόπιτα χωρίς να τη σιροπιάσετε απλώς πασπαλίζοντάς την με λίγη άχνη ζάχαρη.