Για 10 άτομα ()
1. Για το σιρόπι: ρίχνετε μέσα σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη σε έξι φλιτζάνια τσαγιού καυτό νερό. Ανακατεύετε πολύ καλά με ένα κουτάλι για να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Για τον χαλβά: αδειάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και αφήνετε να ζεσταθεί τόσο όσο να αρχίσει να βράζει δυνατά. Τότε βάζετε αμέσως το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι αυτό να αρχίσει να σκουραίνει και να παίρνει το χρώμα καραμέλας. Τότε προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
3. Μόλις το σιμιγδάλι ψηθεί, ρίχνετε σιγά το σιρόπι και ανακατεύετε συνέχεια έτσι ώστε να μην σας φουσκώσει πολύ και ξεχειλίσει. Να προσέχετε γιατί στην αρχή θα κοχλάσει πολύ γρήγορα και δυνατά, γι' αυτό είναι καλά να χρησιμοποιήσετε μια κουτάλα με μακρύ χέρι. Όταν το σιμιγδάλι απορροφήσει το σιρόπι, κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σκεπάζετε με μια βαμβακερή πεσέτα για 10 περίπου λεπτά.
4. Παίρνετε με το κουτάλι της σούπας λίγο λίγο τον χαλβά και τον ακουμπάτε σε μια πιατέλα (μπορείτε να τη στρώσετε με λεμονόφυλλα ή φύλλα νεραντζιάς) ή τον αδειάζετε σε μια φόρμα. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε.
Αν κάποιος θέλει πιο ξανθό τον χαλβά, μπορεί να καβουρδίσει λιγότερο το σιμιγδάλι. Επίσης, αν προτιμάτε μια πλούσια γεύση, αντικαταστήστε τα 6 φλιτζάνια νερό του σιροπιού με 6 φλιτζάνια γάλα φρέσκο.