Για 8 άτομα ()
1. Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζετε το ταχίνι και το χτυπάτε με το νερό χρησιμοποιόντας έναν αυγοδάρτη.
2. Αφού αραιώσει το ταχίνι, προσθέτετε το μείγμα απ' το αλεύρι και ζυμώνετε με το χέρι σας ή με το μίξερ, μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο αλεύρι παραπάνω για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή μια ζύμη ομοιογενή και σφιχτή.
3. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30΄. Στη συνέχεια σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο με έναν πλάστη και την πασπαλίζετε κατά μήκος αφήνοντας κενά στις άκρες, με τα ψιλοκομμένα μήλα, τα ψιλοτριμμένα καρύδια, τη σταφίδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη φρυγανιά και την κανέλα. Τέλος, ρίχνετε και το μέλι.
4. Διπλώνετε το φύλλο σε ρολό, ξεκινώντας από την πιο φαρδιά πλευρά. Κολλάτε τις άκρες αλείφοντας τις με νερό με ένα πινελάκι. Βάζετε το ρολό σε ένα λαδωμένο ταψί και το αλείφετε και αυτό με λάδι ελαφρά από πάνω. Χαράζετε σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 4 εκ.
5. Ψήνετε για 10΄ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C , χαμηλώνετε στους 180°C και ψήνετε για 25΄ ακόμη (μην ανοίγετε τον φούρνο νωρίτερα για να μην ξεφουσκώσει το ρολό). Βγάζετε το ρολό από τον φούρνο και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη μηλόπιτα ακόμα και αν δεν έχετε τον διαθέσιμο χρόνο για να ανοίξετε σπιτικό φύλλο αντικαθιστώντας το με 5 φύλλα κρούστας, ή 1 φύλλο σφολιάτας.