Για 10 άτομα ()
1.Στον κ άδο του μίξερ χτυπάτε με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενσωματωθεί στο βούτυρο περίπου για 6-7 λεπτά. Ρίχνετε ένα-ένα τους κρόκους. Ανακατεύετε καλά το μείγμα ώστε να ενσωματωθούν και οι κρόκοι.
2. Αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε εναλλάξ στο μείγμα αλεύρι, γιαούρτι και τέλος το ξύσμα ενώ δουλεύετε με το σύρμα του μίξερ για 4-5 λεπτά.
3. Σε ένα μπολ αδειάζετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα που δεν πέφτει από το σύρμα. Διπλώνετε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα στην γιαουρτόπιτα με μια σπάτουλα, έτσι ώστε να μην «φύγει» ο αέρας. Αδειάζετε το μείγμα σε ταψί Νο 32 το οποίο έχετε βουτυρώσει ελαφρά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
4. Βράζετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι για 6-7 λεπτά μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα ελαιολάδου. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
5. Μόλις βγει ζεστή η γιαουρτόπιτα την περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Πασπαλίζετε με το φιστίκι Αιγίνης και την αφήνετε 15 λεπτά να τραβήξει το σιρόπι της.
Αφού κρυώσει αν θέλουμε να μην την σιροπιάσουμε ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγη άχνη ζάχαρη. Μπορούμε επίσης αντί να την σιροπιάσουμε να την σερβίρουμε με ελαφριά κομπόστα φρούτου. Όπως βύσσινο ή δαμάσκηνο και παγωτό.