Για 8 άτομα ()
1. Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και την ρίχνετε σε ένα μπολ.
2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, το κακάο και τη ζάχαρη και τα βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 – 3 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το ζεστό μείγμα στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτετε το ρούμι, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
3. Αφού το μείγμα κρυώσει γεμίζετε με αυτό 8 θήκες για γρανίτα, βάζετε σε κάθε θήκη ένα ξυλάκι ειδικό για παγωτό και τις τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι σοκολάτα προτιμάτε, ακόμα και λευκή ή γάλακτος.