Για 8 άτομα ()
1. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό και το μάραθο, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Αφού τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια σοταριστούν, τα σβήνετε με το κρασί. Όταν τα υγρά εξατμιστούν, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
2. Ρίχνετε το μείγμα κρεμμυδιών-μυρωδικών σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με το ρύζι, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι καθώς και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα να ενοποιηθούν τα υλικά και κατόπιν προσθέτετε και το ξύσμα των 2 λεμονιών.
3. Αν δεν σας άνοιξε ο κρεοπώλης μια «τσέπη» στη σπάλα, μπορείτε να το κάνετε οι ίδιοι. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι, ξεκινάτε να χαράζετε τη σπάλα από την κάτω πλευρά, προχωρώντας μέχρι να συναντήσετε το κόκαλο. Στη συνέχεια χαράσσετε ακολουθώντας τη γραμμή του κόκαλου.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αλείφετε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί με ελαιόλαδο. Με ένα μεγάλο κουτάλι, γεμίζετε την «τσέπη» της σπάλας με το μείγμα που παρασκευάσατε. Δένετε το κρέας με μαγειρικό σπάγκο και το τοποθετείτε το στο ταψί με τη γεμισμένη πλευρά προς τα κάτω. Αλείφετε την αρνίσια σπάλα με αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τη γέμιση που σας περίσσεψε την βάζετε γύρω γύρω στο ταψί. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για περίπου 1½-2 ώρες, σκεπασμένο με λαδόκολλα, τα τελευταία 30 λεπτά το ξεσκεπάζετε για να πάρει χρώμα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Μια ποσότητα από τη γέμιση μπορείτε να την ψήσετε και χωριστά για να συνοδεύσετε απλά το αρνί. Αυτό είναι ιδανικό αν έχετε πολύ κόσμο.