Για 6 άτομα ()
1. Ψήνετε για 6΄ σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στον αέρα, στους 180ο C, τα κάστανα, αφού τα έχετε χαράξει σταυρωτά και τα έχετε βάλει σε λαμαρίνα φούρνου. Κατόπιν, τα ξεφλουδίζετε προσεκτικά.
2. Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει, σε μέτρια φωτιά.
3. Προσθέτετε το κρέας στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 4΄-5΄. Σβήνετε με το κρασί και το ξίδι. Αφήνετε για 10΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά κλείνετε με το καπάκι την κατσαρόλα. Σιγοβράζετε για 20΄.
4. Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά στην κατσαρόλα, και το θυμάρι μαζί με το ζεστό νερό. Σκεπάζετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 55΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά.
5. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια στιφάδου και, αν χρειάζεται, ρίχνετε κι άλλο νερό. Κλείνετε το καπάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15΄.
6. Για τα πράσα, ρίχνετε σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Προσθέτετε τα καθαρισμένα και πλυμένα πράσα. Σοτάρετε για 5-6 λεπτά και ρίχνετε την ζάχαρη. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και αρχίζετε σιγά –σιγά να καραμελώνετε τα πράσα χωρίς όμως να σας καούν. Προσθέτετε την μαρμελάδα πορτοκάλι, το αλάτι και λίγο πιπέρι ανακατεύετε και αδειάζετε σε μια πήλινη σκεπαστή γάστρα.
7. Τοποθετείτε τα κάστανα και τις φλούδες πορτοκαλιού στην γάστρα μαζί και το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το κρέας , ανακινείτε καλά και κλείνετε με το καπάκι. Συνεχίζετε το μαγείρεμα στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 ακόμα λεπτά.
Μπορείτε αντί για μοσχάρι να χρησιμοποιήσετε και χοιρινό κρέας λαιμό ή σπάλα.