Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε τις ελιές με άφθονο κρύο νερό. Ψιλοκόβετε την σάρκα τους σ' ένα μπολ, αφαιρώντας τα κουκούτσια.
2. Βράζετε τις φακές σε μια κατσαρόλα με δύο φλιτζάνια αλατισμένο νερό για 30' *. Όταν απορροφήσουν το νερό τους και έχουν μαγειρευτεί χωρίς να λιώσουν, προσθέτετε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, την κάπαρη, το κύμινο και τη ρίγανη. Ανακατεύετε ζωηρά στην κατσαρόλα ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
3. Όταν κρυώσει λίγο το μείγμα, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ελιές, το καρύδι, τους σπόρους απ' το ρόδι και τον μαϊντανό. Αλατίστε με προσοχή. Σερβίρετε την σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου πάνω σε ψωμί ή «μέσα» σε φύλλα μαρουλιού.
Oι ελιές, είτε είναι πράσινες και υπόπικρες, είτε μαύρες και ελαφρά αλμυρές και ζαρωμένες, είτε παντρεμένες με διαφανή οξάλμη και ελαιόλαδο, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ορεκτικά ή συνοδευτικά των ελληνικών γευμάτων. Η μέση ετήσια κατανάλωση βρώσιμων ελιών στην Ελλάδα είναι τρία κιλά ανά άτομο.
*O χρόνος βρασίματος της φακής, όπως και όλων των οσπρίων, είναι ενδεικτικός καθώς εξαρτάται από την ποιότητα, την εντοπιότητά τους αλλά και το πόσο φρέσκα είναι. Τα φρέσκα βράζονται πιο γρήγορα από τα όσπρια περσινής σοδειάς.