Για 2 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Αδειάζετε τις φράουλες σ' ένα πυρίμαχο ταψί και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το μισό μπαλσάμικο και 4-5 σταγόνες νερό. Ψήνετε στους 180ο για 25'. Αφήνετε τις φράουλες να κρυώσουν εντελώς.
2. Με τρυπητή κουτάλα βγάζετε τις φράουλες απ' το ταψί και τις τοποθετείτε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μπλέντερ. Τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε βάζα και τη διατηρείτε στο ψυγείο για δύο εβδομάδες.
Μπορείτε να αδειάσετε το ζωμό που έβγαλαν οι φράουλες σ' ένα κατσαρολάκι, να προσθέσετε 4 κουτ. σουπ. ξύδι μπαλσάμικο, 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη καστανή, 1/2 κουτ. γλυκ. πιπέρι, 1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι. Το βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία για 20' μέχρι να πυκνώσει και να γίνει σαν σιρόπι. Το χρησιμοποιείτε για ντρέσσινγκ σε πράσινες σαλάτες.