Για 4 άτομα ()
1. Αδειάστε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με νερό μέσα στο οποίο έχετε ρίξει το αλάτι. Σκεπάστε με ένα βαρύ πάτο για να τις κρατήσετε βυθισμένες στο νερό ώστε σε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Στραγγίστε και στεγνώστε σε βαμβακερή πετσέτα.
2. Απλώστε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και αραδιάστε τις ροδέλες της μελιτζάνας. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
3. Σε ένα μπολ αναμείξτε με ένα πηρούνι την ξινομυζήθρα με το γιαούρτι. Σε ένα δεύτερο μπόλ αναμείξτε τον πελτέ ντομάτας με τον βασιλικό και δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
4. Κόψτε τα κουλούρια με ένα μαχαίρι ψωμιού στην μέση οριζόντια. Απλώστε σε κάθε ένα από τα κουλούρια λίγο μείγμα από τον πελτέ αραδιάστε από πάνω τις ψητές μελιτζάνες, τις φέτες ντομάτας και τέλος μια γενναιόδωρη κουταλιά από ξινομυζήθρα και γιαούρτη. Σκεπάστε με άλλο μισό κουλούρι και πιέστε πολύ ελαφρά με το χέρι.
Δοκιμάστε το με ψητές πιπεριές Φλωρίνης και μελιτζάνες αντί για ντομάτες ωμές. Αν είστε τύπος πειραματiστείτε με ψητά καρότα, παντζάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια. Το τυρί που παίζει εδώ είναι μια γλυκιά γραβιέρα. Αν θέλετε το σάντουϊτς να έχει λιγότερο ψωμί, διαλέξτε μια αραβική πίτα ή τζιαπάτα. Για μικρές μπουκιές απόλαυσης, σκεφτείτε ακόμα και τα σου.