Για 12 άτομα ()
1. Αλατίζετε τα χοντροκομμένα κομμάτια της σπάλας 8-10 ώρες πριν μαγειρέψετε, τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετείτε στο ψυγείο.
2. Ακουμπάτε το κρέας πάνω σε μια σχάρα και από κάτω βάζετε ένα ταψί με νερό. Ψήνετε αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30΄. Συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 1 ώρα και 10΄. Όταν το κρέας ροδίσει και ψηθεί εντελώς, σβήνετε το φούρνο και αδειάζετε τα υγρά από το ταψί.
3. Σε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος, τοποθετείτε ψιλοκομμένα όλα τα βότανα και ανάβετε φωτιά με έναν αναπτήρα. Τοποθετείτε το πήλινο σκεύος μέσα στο φούρνο και κλείνετε την πόρτα του. Λόγω της απουσίας οξυγόνου η φωτιά θα σβήσει και ο καπνός από τα μυρωδικά θα αρωματίσει μοναδικά το κρέας. Αν δείτε ότι σβήσει άμεσα η φωτιά των μυρωδικών, ανάβετε ξανά με αναπτήρα και κλείνετε πάλι την πόρτα του φούρνου.
4. Απλώνετε σε μια λεία επιφάνεια 2-3 λαδόκολλες, σκορπάτε μερικά λεμονόφυλλα και τοποθετείτε επάνω το κρέας ζεστό, μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Κλείνετε αμέσως σφιχτά και το αφήνετε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Σερβίρετε το κρέας κρύο μαζί με άφθονη πράσινη σαλάτα.
Το καπρικό αποτελεί έναν ιδιαίτερα αγαπητό τρόπο ψησίματος του χοιρινού κρέατος σε ορισμένα χωριά γύρω από την πόλη του Ηρακλείου. Επειδή τρώγεται πολύ ευχάριστα κρύο και επιπλέον συντηρείται για αρκετό διάστημα, πωλούνταν σε πανηγύρια τυλιγμένο μέσα σε λαδόκολλα. Η ονομασία του φαγητού προέρχεται από τη λέξη κάπρος, η οποία σημαίνει ενήλικο αρσενικό γουρούνι.