Για 12 άτομα ()
1. Χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει λείο. Προσθέτετε ένα - ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέ¬χρι να ανακατευθεί καλά όλο το μείγμα. Στο τέλος προ¬σθέτετε το κονιάκ και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέι¬κιν, το χαρουπάλευρο και τις βανίλιες.
2. Αδειάζετε το κέικ σε ένα ορθογώνιο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο, όταν ροδοκοκκινίσει η επι¬φάνεια του και ξεκολλούν οι άκρες του από τα τοιχώματα του ταψιού. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε το κέικ να κρυώσει λίγο.
3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά περίπου από την στιγμή που θα πάρουν βράσει και λίγο πριν το αποσύρετε από τη φωτιά προ¬σθέτετε τη βανίλια και το λεμόνι. Έτσι όπως είναι ζεστό και καλά δεμένο, το ρίχνετε λίγο- λίγο πάνω από το γλυ¬κό, φροντίζοντας να πάει παντού.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την επικάλυψη. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό κατά τα 2/3 και την βάζετε να βράσει. Εφαρμόζετε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιας διαμέτρου, το οποίο δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό. Ρίχνετε στο μπολ τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει. Αποσύρετε το μπολ από την κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
5. Περιχύνετε το κέικ με το μείγμα της επικάλυψης, αφήνετε για 10 με 15 λεπτά να σταθεροποιηθεί και σερβίρετε.
Μπορείτε να το φτιάξετε και με μαργαρίνη για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.