Για 12 άτομα ()
1. Ενώνετε σε ένα μπολ όλα τα υγρά υλικά μαζί εκτός από το λεμόνι. Ρίχνετε τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός.
2. Αναμειγνύετε τη σόδα με το χυμό λεμονιού μέχρι να φουσκώσει και το προσθέτετε στο μείγμα των υγρών.
3. Προσθέτετε λίγο - λίγο το αλεύρι – όσο πάρει μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα με ρευστότητα τέτοια ώστε να πέφτει στο ταψί. Στο τέλος ρίχνετε τα καρύδια και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
4. Πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα και 15'. Δοκιμάζετε την φανουρόπιτα να είναι ψημένη βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο της, το οποίο πρέπει να βγαίνει καθαρό.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και επιπλέον μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο και τριμμένο τζίντζερ που της ταιριάζουν πολύ. Επίσης σε αυτή τη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες και ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα.