Για 12 κομμάτια ()
1. Τοποθετείτε ολόκληρο το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα κλειστό σε μια κατσαρόλα και τη γεμίζετε με νερό να καλυφθεί το κουτί. Βράζετε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία για 5 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό αν χρειαστεί – το κουτί πρέπει να είναι πάντα καλυμμένο με νερό. Αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.
2. Για το κέικ μαύρης ζάχαρης: σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια απαλή και αφράτη κρέμα. προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν πλήρως.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνετε στο μείγμα του βουτύρου εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα τελειώνοντας με αλεύρι. Αφήνετε στην άκρη.
4. Για το κέικ σοκολάτας: χτυπάτε σε ένα μεγάλο μπολ με το μίξερ το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρετέψουν. Προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά, τη βανίλια και το γάλα.
5. Σε ένα άλλο μπολ ενώνετε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτετε σιγά – σιγά το αλεύρι στο μείγμα και χτυπάτε να ενωθούν καλά. Ρίχνετε προσεκτικά το βραστό νερό.
6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 162 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε πολύ καλά μια φόρμα για κέικ. Ρίχνετε το 1/3 της ποσότητας από το κέικ μαύρης ζάχαρης στη φόρμα, και από πάνω ρίχνετε το 1/3 της ποσότητας από το μείγμα του κέικ σοκολάτας, συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μείγματα. Χτυπήστε καλά τη φόρμα να φύγει ο αέρας από το μείγμα.
7. Ψήνετε περίπου 1 ώρα μέχρι το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρό. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 15' και μετά το μεταφέρετε σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
8. Για το γλάσο: προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Απλώνετε την καρύδα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 6'.
9. Χτυπάτε με το μίξερ το κρύο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι για 3'. Προσθέτετε την ψημένη καρύδα και βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Εν τω μεταξύ λιώνετε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων τις σταγόνες σοκολάτας. Καλύπτετε το κέικ με το γλάσο και πασπαλίζετε με ψημένη καρύδα και τη λιωμένη σοκολάτα.
Αν θέλετε να παραλείψετε την καρύδα, μπορείτε να πασπαλίσετε το κέικ με τρούφα σοκολάτας.