Για 4 άτομα ()
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση διαμέτρου 22 εκ.
2. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα για 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά προσέχοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξετε το επόμενο. Προσθέτετε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχετε μια απαλή ζύμη.
3. Χωρίζετε το μείγμα σε δύο μπολ. Στο ένα μπολ προσθέτετε το κακάο και ανακατεύετε.
4. Στρώνετε το κέικ. Ρίχνετε εναλλάξ κουταλιές από τα δύο μείγματα (δηλαδή βανίλια – κακάο – βανίλια – κακάο) μέχρι να γεμίσει η φόρμα σας. Αν οι κουταλιές είναι μικρές και χρειαστεί να κάνετε και δεύτερη στρώσει απλώστε τη δεύτερη στρώση αντίθετα από την πρώτη ώστε να έχετε βανίλια στη μία και κακάο στην άλλη.
5. Με ένα μικρό μαχαιράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι αρχίζετε να κάνετε κύκλους στο μείγμα ώστε να ανακατευτεί.
6. Ψήνετε το κέικ για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζετε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και αυτό βγαίνει καθαρό. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο το αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά, το ξεφορμάρετε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Μεταφέρετε το κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος το πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη και το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με ξινόγαλο ή γιαούρτι. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πιο υγρό κέικ.