Για 1 Δωδεκάδες ()
1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και την κανέλα. Προσθέτετε τα μήλα και ανακατεύετε καλά να ενωθούν τα υλικά.
2. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, το ξινόγαλο και το βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και τα χτυπάτε με έναν αυγοδάρτη.
3. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης, να ενσωματωθούν τα υλικά και να πάρετε έναν ομοιγενή χυλό.
4. Παίρνετε ένα ταψί για μάφινς 12 θέσεων και βάζετε στις εσοχές του ειδικές χάρτινες φόρμες για μάφινς. Γεμίζετε κάθε θήκη μέχρι τη μέση με τη ζύμη, στη συνέχεια βάζετε μια κουταλιά μαρμελάδα μήλου και γεμίζετε μέχρι τα ¾ του ύψους τους.
5. Ψήνετε τα μάφινς σε προθεσμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Στη συνέχεια αλείφετε με τη βοήθεια ενός πινέλου την επιφάνειά τους με το βούτυρο τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο, αφήνετε τα μάφινς να κρυώσουν για 10 λεπτά μέσα στο ταψί και κατόπιν τα ξεφορμάρετε και τα μεταφέρετε σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Μπορείτε αντί για μαρμελάδα μήλου να τα γεμίσετε με κομμάτια μήλου που έχετε σοτάρει ελαφρά στο τηγάνι με 2 κ.σ. βούτυρο και λίγη καστανή ζάχαρη.