Για 8 άτομα ()
1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό από ½ λεμόνι και βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
2. Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα τυριά μαζί και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Λιώνετε τα δύο βούτυρα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσουν προσθέτετε το ηλιέλαιο και ανακατεύετε καλά. Αλείφετε με αυτό το μείγμα με ένα πινέλο την επιφάνεια του ταψιού. Απλώνετε το μισό κανταΐφι σε όλη τη βάση του ταψιού. Περιχύνετε το κανταΐφι με το μισό μείγμα του βουτύρου και απλώνετε από πάνω σε όλη την επιφάνεια μια στρώση από το μείγμα τυριού (να μην ξεπερνάει τα 2 εκ.) Σκεπάζετε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Πιέζετε με ένα σκεύος που καλύπτει όλη την επιφάνεια, π.χ. με μια κατσαρόλα, ώστε να γίνει συμπαγές. Περιχύνετε το κιουνεφέ με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
4. Βγάζετε το κιουνεφέ από το ψυγείο και το ακουμπάτε πάνω στο μεγάλο μάτι της κουζίνας. Ανάβετε την κουζίνα στην αρχή σε χαμηλή θερμοκρασία και ψήνετε τον πάτο του κιουνεφέ. Η διαδικασία αυτή θα σας πάρει περίπου 15-20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να κάνει το γλυκό ροδοκόκκινο πάτο. Στο διάστημα αυτό με μια φαρδιά ξύλινη σπάτουλα ανασηκώνετε το κιουνεφέ ώστε να διαπιστώσετε ότι έχει ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
5. Μόλις ροδοκοκκινίσει και ψηθεί από τη μια μεριά, το κατεβάζετε από τη φωτιά. Εφαρμόζετε από πάνω ένα δεύτερο στρογγυλό ταψί με τη βοήθεια του οποίου θα αναποδογυρίσετε το κιουνεφέ. Ξαναβάζετε το γλυκό πάνω στο μάτι της κουζίνας και ψήνετε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει και η άλλη μεριά. Αφαιρείτε την περίσσια ποσότητα βουτύρου από το ταψί αδειάζοντάς το σε ένα μπολ. Σιροπιάζετε το κιουνεφέ με κρύο σιρόπι όσο ακόμα είναι καυτό, το κόβετε και το αφήνετε το να τραβήξει το σιρόπι. Πασπαλίζετε με το φιστίκι και το κουκουνάρι και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Μπορείτε να βάλετε αν θέλετε και σκέτη μοτσαρέλα ή μια πολύ γλυκιά φρέσκια γραβιέρα.