Για 12 άτομα ()
1. Φτιάχνετε τη βάση. Χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει λείο. Προσθέτετε ένα - ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέ¬χρι να ανακατευθεί καλά όλο το μείγμα. Στο τέλος προ¬σθέτετε το κονιάκ και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέι¬κιν και τις βανίλιες.
2. Ψήνετε το κέικ, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο, όταν ροδοκοκκινίσει η επι¬φάνεια του και ξεκολλούν οι άκρες του από τα τοιχώματα του ταψιού. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε το κέικ να κρυώσει λίγο.
3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά περίπου από την στιγμή που θα πάρουν βράσει και λίγο πριν το αποσύρετε από τη φωτιά προ¬σθέτετε τη βανίλια και το λεμόνι. Έτσι όπως είναι ζεστό και καλά δεμένο, το ρίχνετε λίγο-λίγο πάνω από το γλυ¬κό, φροντίζοντας να πάει παντού.
4. Φτιάχνετε την κρέμα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, ½ φλιτζάνι γάλα, το αυγό και τους κρόκους και ανακατεύετε καλά με έναν αυγοδάρτη. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτετε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη μαστίχα, ανακατέψτε και μεταφέρετε την κρέμα σε μπολ. Καλύπτετε με μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και την βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
5. Εν τω μεταξύ ρίχνετε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη και την χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πάρετε μια σφιχτή και αφράτη σαντιγί.
6. Απλώνετε στην επιφάνεια του κέικ την κρέμα και την στρώνετε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Από πάνω απλώνετε την σαντιγί, πασπαλίζετε με τα καρύδια, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα αντί για μαστίχα με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.