Για 12 άτομα ()
1. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα δύο είδη βουτύρου και το ηλιέλαιο και τα ανακατεύετε. Με ένα πινέλο βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί. Στρώνετε 15 φύλλα καλά βουτυρωμένα μεταξύ τους και πασπαλίζετε με το φιστίκι. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα καλά βουτυρωμένα μεταξύ τους. Με ένα μαχαίρι μυτερό και φαρδύ, χωρίς δόντια, κόβετε το μπακλαβά σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Περιχύνετε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου.
2. Ραντίζετε την επιφάνεια του μπακλαβά με λίγο κρύο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. αποσύρετε το μπακλαβά από το φούρνο και αδειάζετε την περίσσια ποσότητα βουτύρου από το ταψί. Τοποθετείτε πάλι στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά.
3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά. Αποσύρετε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε όπως είναι ζεστός με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.
Mπορείτε να τον φτιάξετε και με αμύγδαλο.