Για 12 άτομα ()
1. Φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό από ½ λεμόνι και βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10'. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
2. Λιώνετε το βούτυρο σε μικρό κατσαρολάκι και το ενώνετε με το ηλιέλαιο. Αλείφετε με αυτό το μείγμα την επιφάνεια του ταψιού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Απλώνετε το μισό κανταΐφι σε όλη τη βάση του ταψιού.
3. Περιχύνετε το κανταΐφι με το μισό μείγμα του λιωμένου βουτύρου και απλώνετε από πάνω σε όλη την επιφάνεια μια λεπτή στρώση ταχινιού οποίο δεν θα ξεπερνάει τα 2 εκ.
4. Σκεπάζετε με το υπόλοιπο κανταΐφι το ταχίνι έτσι ώστε να μη φαίνεται καθόλου. Πιέζετε με ένα σκεύος που καλύπτει όλη την επιφάνεια π.χ. με μια κατσαρόλα έτσι ώστε να γίνει συμπαγές. Περιχύνετε το κιουνεφέ με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για 20-30'.
5. Βγάζετε το κιουνεφέ από το ψυγείο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς στον αέρα για 90 λεπτά.
6. Σιροπιάζετε το κιουνεφέ με κρύο σιρόπι όσο ακόμα είναι καυτό, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια με μαχαίρι φαρδύ χωρίς δοντάκια και το αφήνετε να τραβήξει το σιρόπι. Πασπαλίζετε με την πούδρα φιστικιού και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για μαργαρίνη φρέσκο αγελαδινό βούτυρο.