alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

top

Ένα κιουνεφέ διαφορετικό από τα άλλα που μπορείτε να απολαύσετε ακόμα και αν νηστεύετε, το ταχίνι και οι ξηροί καρποί πραγματικά κάνουν αυτό το γλυκό ένα αριστούργημα

ΚΙΟΥΝΕΦΕ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

top

Ένα κιουνεφέ διαφορετικό από τα άλλα που μπορείτε να απολαύσετε ακόμα και αν νηστεύετε, το ταχίνι και οι ξηροί καρποί πραγματικά κάνουν αυτό το γλυκό ένα αριστούργημα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
30 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 10€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1/2 κιλό κανταΐφι
  • 1 φλιτζάνι μαργαρίνη από ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι σησαμέλαιο

Για τη γέμιση

  • 1/4 κιλό ταχίνι
  • 1 1/4 φλιτζάνι καρύδι τριμμένο
  • 1 1/4 φλιτζάνι αμύγδαλο τριμμένο
  • 2 κουτ. σουπ. μέλι
  • 3 κουτ. σουπ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ.γλυκ. κανέλα
  • 1/2 κουτ.γλυκ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. σουπ. ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σερβίρισμα

  • 3 κουτ. σουπ. φιστίκι Αιγίνης σπασμένο

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 3 3/4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό από ½ λεμόνι και βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10'. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.


2. Λιώνετε το βούτυρο σε μικρό κατσαρολάκι και το ενώνετε με το ηλιέλαιο. Αλείφετε με αυτό το μείγμα την επιφάνεια του ταψιού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Απλώνετε το μισό κανταΐφι σε όλη τη βάση του ταψιού.


3. Περιχύνετε το κανταΐφι με το μισό μείγμα του λιωμένου βουτύρου και απλώνετε από πάνω σε όλη την επιφάνεια μια λεπτή στρώση ταχινιού οποίο δεν θα ξεπερνάει τα 2 εκ.


4. Σκεπάζετε με το υπόλοιπο κανταΐφι το ταχίνι έτσι ώστε να μη φαίνεται καθόλου. Πιέζετε με ένα σκεύος που καλύπτει όλη την επιφάνεια π.χ. με μια κατσαρόλα έτσι ώστε να γίνει συμπαγές. Περιχύνετε το κιουνεφέ με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για 20-30'.


5. Βγάζετε το κιουνεφέ από το ψυγείο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς στον αέρα για 90 λεπτά.


6. Σιροπιάζετε το κιουνεφέ με κρύο σιρόπι όσο ακόμα είναι καυτό, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια με μαχαίρι φαρδύ χωρίς δοντάκια και το αφήνετε να τραβήξει το σιρόπι. Πασπαλίζετε με την πούδρα φιστικιού και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για μαργαρίνη φρέσκο αγελαδινό βούτυρο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face