Για 15 άτομα ()
1. Τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο και τα χτυπάτε καλά με το εξάρτημα σύρμα σε μέτρια ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους, έπειτα το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
2. Σε άλλο μπολ, κοσκινίζετε τα 3 ½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι και έπειτα προσθέτετε το αλάτι, τις βανίλιες, τη σόδα και το μπέικιν. Ενώνετε το περιεχόμενο του κάδου του μίξερ και του μπόλ και ζυμώνετε με τα χέρια σας πολύ καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και λεία ζύμη.
3. Χωρίζετε τη ζύμη σε δυο μπαλίτσες. Η μια θα αποτελεί το 1/3 και η άλλη τα 2/3 της ζύμης. Στο μικρότερο κομμάτι ζύμης προσθέτετε το κακάο, ξαναζυμώνετε καλά να γίνει ομοιόμορφο το χρώμα της και έπειτα ρίχνετε όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να μη κολλάει στα χέρια αλλά η ζύμη να είναι μαλακή.
4. Παίρνετε το άλλο κομμάτι ζύμης και προσθέτετε τόσο αλεύρι ώστε να είναι κι αυτή μαλακή και να μη κολλάει στα χέρια σας.
5. Χωρίζετε την άσπρη ζύμη σε 25 -30 μπαλάκια και ανάλογα χωρίζετε και τη ζύμη κακάο. Πλάθετε μπαστουνάκια με τη λευκή ζύμη 5εκ. περίπου και λεπτά κορδόνια 9εκ. περίπου με τη ζύμη κακάο. Τυλίγετε γύρω από το μπαστουνάκι λευκής ζύμης το κορδονάκι κακάο, κάνοντας σπιράλ και πιέζετε ελαφρά τις άκρες. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για όλα τα κουλουράκια.
6. Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ένα ταψί το οποίο έχετε καλύψει με λαδόκολλα φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους και με ένα πινέλο τα περνάτε ένα ένα με τα χτυπημένα ασπράδια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180Ο C περίπου 20-25΄ (ανάλογα το μέγεθός τους).
Προσέχετε πόσο αλεύρι θα χρησιμοποιήσετε γιατί αν βάλετε παραπάνω ποσότητα θα βγουν πολύ σκληρά.