Για 6 άτομα ()
1. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και το μπέικον. Το ζεσταίνετε και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει προσθέτετε το κόκορα και το σοτάρετε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει πολύ καλά . Αφαιρείτε τον κόκορα και το μπέικον και τα βάζετε στην άκρη σκεπασμένα για να διατηρηθούν ζεστά.
2. Προσθέσετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τον πελτέ μαζί με την ζάχαρη και σοτάρετε πολύ καλά μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
3. Προσθέτετε τον κόκορα και το μπέικον και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 5 λεπτά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 45 λεπτά. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό χλιαρό τα μπαχαρικά, το αλάτι και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε πιο υψηλή θερμοκρασία για ακόμα 25 λεπτά.
4. Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα σερβίρετε μαζί με τον κόκορα και την σάλτσα του πασπαλισμένα με μπόλικη ξερή μυζήθρα ή παρμεζάνα.
Με Το σοτάρισμα του κρέατος στην αρχή επιτυγχάνετε η θωράκιση του κρέατος και η διατήρηση της υγρασίας στο εσωτερικό του.