Για 6 άτομα ()
1. Αφαιρέστε τη σάρκα από το λεμόνι και ψιλοκόψτε το. Βάλτε σε ένα μπολ μαζί με το κοτόπουλο τη σάρκα λεμονιού ψιλοκομμένη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά και ανακατεύετε καλά. Εάν έχετε χρόνο, αφήστε το κοτόπουλο στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή ακόμα και για 24 ώρες για να μαριναριστεί.
2. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε μέσα το κοτόπουλο με τη σάρκα προς τα κάτω και ρίξτε τριγύρω του τα κρεμμύδια. Προσθέστε τις ελιές και ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο πάνω από το κοτόπουλο. Προσθέστε το νερό, σκεπάστε και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά.
3. Αφήστε το κοτόπουλο να σιγοβράσει. Εάν το κοτόπουλο δεν σιγοβράζει ελαφρώς μέσα σε 20 λεπτά, δυναμώνουμε τη φωτιά και χαμηλώνουμε όταν πάρει τη βράση. Αφήνετε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 80-90 λεπτά και στη συνέχεια γυρίζετε το κοτόπουλο από την άλλη μεριά. Πρόσθεστε τις πατατούλες. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει.
4. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το tagine να κρυώσει για περίπου 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Αντί για να ψιλοκόψετε το μαϊντανό και τον κόλιαντρο, μπορείτε να τα δέσετε μαζί σαν μια ανθοδέσμη και να τα τοποθετήσετε στην κορυφή του κοτόπουλου κατά το μαγείρεμα.