Για 6 άτομα ()
1. Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις καθαρίζετε αφαιρώντας με ένα μαχαίρι το κεφαλάκι τους(κεφαλάκι από τις μπάμιες είναι το επάνω κωνικό μέρος). Εφόσον είναι μεγάλες, μπορείτε να τις κόψετε στα δύο. Τις πλένετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν.
2. Κατόπιν, τις βάζετε σε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ τις περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού ή το ξύδι και το μισό αλάτι και τις αφήνετε για 1 ώρα περίπου, για να βγάλουν τα υγρά τους (με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τη χαρακτηριστική βλέννα που βγάζουν στο μαγείρεμα). Τις ξεπλένετε ελαφρώς για 1'-2'.
3. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το ψιλοτριμμένο κρεμμύδι για 4'-5' για να γυαλίσει, ρίχνετε το κοτόπουλο πλυμένο και στραγγισμένο και σοτάρετε για 5-6' ώστε να ροδίσει απ' όλες τις μεριές. Σβήνετε με ένα φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, δηλαδή περίπου μετά από 2', προσθέτετε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό και σιγοβράζετε για 35-40'. Όταν το κοτόπουλο είναι σχεδόν ψημένο και πηρουνίζεται, τότε ρίχνετε τις μπάμιες και μαζί το υπόλοιπο κρεμμύδι, τις ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους, τη ζάχαρη, το αλάτι και πιπέρι μαζί με ½ φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε με το καπάκι της κατσαρόλας και σιγομαγειρεύετε για 20'-25'.
4. Στα τελευταία 5' δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με λίγο λεμόνι ή λίγο ξύδι. Αφήνετε το φαγητό επίσης, τα τελευταία 10' χωρίς καπάκι για να ελαχιστοποιηθεί το νερό και να μείνει μόνο με το λάδι του.
Αν θέλετε τις μπάμιες μια-μια χωρίς να σας λιώσουν δεν πρέπει να τις ανακατέψετε καθόλου κατά τη διάρκεια του ψησίματος με πιρούνι ή κουτάλα. Αν τις θέλετε πιο στητές αντί για λεμόνι στο μαρινάρισμα τους προσθέστε «ξινό» είναι το υλικό που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα μπαχαρικών. Αν θελήσετε να προσθέσετε πατάτες κάντε το στην αρχή και σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι. Προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό χλιαρό και σιγοβράστε για 10' πριν προσθέσετε τις μπάμιες. Για μια πιο πικάντικη εκδοχή ενισχύστε τη γεύση με μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο ή 2 κουταλιές της σούπας ξινό ροδιού που θα βρείτε στα καταστήματα με έθνικ τρόφιμα Μέσης Ανατολής. Αν οι ντομάτες δεν είναι ώριμες ενισχύστε με 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες μπάμιες μην τις αφήσετε να αποψυχθούν πριν τις μαγειρέψετε. Είναι καλύτερα να τις ρίξετε αμέσως στην κατσαρόλα ώστε να μη βγάλουν τα υγρά τους και νερώσουν τη σάλτσα.