alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

Kokoras top

Ένας μοναδικός τρόπος να γεμίσετε τον κόκορα σας ή το κοτόπουλο κάτω από το δέρμα και να απολαύσετε ζουμερή σάρκα εμπλουτισμένη με το άρωμα των μπαχαρικών και του βερίκοκου

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΜΕ ΞΕΡΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

Kokoras top

Ένας μοναδικός τρόπος να γεμίσετε τον κόκορα σας ή το κοτόπουλο κάτω από το δέρμα και να απολαύσετε ζουμερή σάρκα εμπλουτισμένη με το άρωμα των μπαχαρικών και του βερίκοκου

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
30 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 15€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 κόκορα περίπου 2 κιλά
  • 2 φλιτζάνια βερίκοκα ξερά
  • 2 φλιτζάνια κονιάκ ή ρούμι
  • 2 κουτ. σουπ. φιστίκι Αιγίνης σπασμένο
  • 1 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα τζίντζερ τριμμένο
  • 1/2 κιλό μανιτάρια λευκά
  • 1/2 κιλό πατατούλες με τη φλούδα τους
  • Χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μπολ αδειάζετε τα βερίκοκα και προσθέτετε το κονιάκ μαζί με τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Αφήνετε τα βερίκοκα να μουσκέψουν για 30 λεπτά. Στραγγίζετε τα βερίκοκα και τα κόβετε στην μέση. Κρατάτε 4-5 στην άκρη και τα υπόλοιπα τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το βούτυρο, λίγοακόμα αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιείτε και προσθέτετε τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.


2. Πλένετε το κόκορα και τον αφήνετε να στραγγίξει καλά με λίγο χαρτί κουζίνας. Σηκώνετε το δέρμα κάτω από το στήθος με ένα μαχαιράκι και βάζετε σιγά - σιγά το χέρι σας ώστε να ανασηκώσετε το δέρμα μέχρι το λαιμό. Με προσεκτικές κινήσεις για να μην σας σκιστεί το δέρμα, απλώνετε κάτω από το δέρμα το μείγμα από τον πολτό του βερίκοκου σχηματίζοντας ένα αρκετά παχύ στρώμα.


3. Τοποθετείτε τον κόκορα σε ένα ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Τον περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το κρασί που έχει μείνει από το μούλιασμα των βερίκοκων και τα βερίκοκα που είχατε κρατήσει. Ρίχνετε τα μανιτάρια και τις πατατούλες τριγύρω και προσθέστε το λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο. Σκεπάζετε το ταψί με μια βρεγμένη λαδόκολλα.


4. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά, με σκεπασμένο το ταψί. Αφού περάσουν τα 40 λεπτά ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει ο κόκορας. Σερβίρετε μαζί με την σάλτσα του.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να το φτιάξετε και αντικαθιστώντας τα βερίκοκα με δαμάσκηνα. Αν θέλετε ψήνετε τον κόκορα και σε σακούλα ψησίματος.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face