Για 8 άτομα ()
1. Σε ένα μπολ αδειάζετε τα βερίκοκα και προσθέτετε το κονιάκ μαζί με τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Αφήνετε τα βερίκοκα να μουσκέψουν για 30 λεπτά. Στραγγίζετε τα βερίκοκα και τα κόβετε στην μέση. Κρατάτε 4-5 στην άκρη και τα υπόλοιπα τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το βούτυρο, λίγοακόμα αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιείτε και προσθέτετε τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.
2. Πλένετε το κόκορα και τον αφήνετε να στραγγίξει καλά με λίγο χαρτί κουζίνας. Σηκώνετε το δέρμα κάτω από το στήθος με ένα μαχαιράκι και βάζετε σιγά - σιγά το χέρι σας ώστε να ανασηκώσετε το δέρμα μέχρι το λαιμό. Με προσεκτικές κινήσεις για να μην σας σκιστεί το δέρμα, απλώνετε κάτω από το δέρμα το μείγμα από τον πολτό του βερίκοκου σχηματίζοντας ένα αρκετά παχύ στρώμα.
3. Τοποθετείτε τον κόκορα σε ένα ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Τον περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το κρασί που έχει μείνει από το μούλιασμα των βερίκοκων και τα βερίκοκα που είχατε κρατήσει. Ρίχνετε τα μανιτάρια και τις πατατούλες τριγύρω και προσθέστε το λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο. Σκεπάζετε το ταψί με μια βρεγμένη λαδόκολλα.
4. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά, με σκεπασμένο το ταψί. Αφού περάσουν τα 40 λεπτά ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει ο κόκορας. Σερβίρετε μαζί με την σάλτσα του.
Μπορείτε να το φτιάξετε και αντικαθιστώντας τα βερίκοκα με δαμάσκηνα. Αν θέλετε ψήνετε τον κόκορα και σε σακούλα ψησίματος.