Κείμενο και φωτογραφίες : Μυρσίνη Λαμπράκη @ Vladimiros Poliakov

 

Η πρωινή ψύχρα του Σεπτέμβρη με κάνει να προετοιμάζομαι για τον χειμώνα… ξέρετε τσάγια, βότανα, Ματζούνια εμπλουτισμένα με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι σαν αυτό που δοκίμασα από την οικογένεια Σαβιολάκη!!

meli photo1 20 09 2017
Η ιστορία μέλι λοιπόν στην χώρα μας έχει μακριά ιστορία αλλά κυρίως έχει μια πολυεπίπεδη και διαφορετική γεύση ανάλογα το φυτό πού έχουν <τρυγήσει> οι μέλισσες.
Το πιο δύσκολο είναι να πάρεις ένα καθαρό μέλι μονοποικιλιάκο διότι οι μελισσούλες έχουν την τάση να δοκιμάζουν διαφορετικά άνθη και μελιτώματα από κωνοφόρα.
Η οικογένεια Σαβιολάκη <μαζεύει> το μέλι της από κυψέλες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 1200μ στις ορεινές Μαδάρες. Στο Ασκύθφου, την Ανώπολη και πάνω από το φαράγγι της Αράδενας εκεί που τα θυμάρια ανθίζουν ανάμεσα στις πέτρες μαζί με τους πρίνους και μοσχοβολούν!!
Γι αυτό το Cretan Thyme Honey είναι πυρόξανθο με λεπτή υφή και ταυτόχρονα δυνατή γεύση που το κάνει ιδανικό για να βουτήξεις καταρχήν αχόρταγα το κουτάλι σου μέσα και να το γευτείς ατόφιο!
Εξαιρετικό σε λουκουμάδες, τηγανίτες, μήλα ψητά στον φούρνο, σιροπιαστά αν και το αγαπημένο μου είναι πάνω σε γιαουρτάκι χτυπημένο με λίγο κατίκι, συνδυασμένα με μπόλικα φρούτα.
Στην Κρήτη η λέξη ματζούνι έχει λίγο αλχημιστική διάσταση και πάντα το κύριο προϊόν ενός τέτοιου <μαγικού> μείγματος περιείχε μέλι!!

meli photo2 20 09 2017
Ακόμα κι εγώ ήμουν δύσπιστη όταν μου πρόσφεραν ένα Σφακιανό ματζούνι με Κρητικό θυμαρίσιο μέλι ! Όταν όμως δοκίμασα αυτό το ημιδιάφανο ζελεδάκι και άρχισε να λιώνει στο στόμα μου ένιωσα εκείνη την οικία αίσθηση πως τελικά η γεύση είναι μνήμη!! Μοσχομύριζε μέλι και θυμάρια και Κρήτη και θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό.


MAGNACRETA IKE (ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΜΕΛΙ)
ΑΝΩΠΟΛΗ ΣΦΑΚΙΩΝ, 73100 ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ
Τ. 694.9129585

Εκατόν τριάντα δυο διαφορετικά μοντέλα grill , πενήντα έξι grilling master chefs από όλο τον κόσμο, πέντε τόνοι κάρβουνο από διαφορετικά είδη ξύλου, εβδομήντα δυο εδέσματα με κρέας , μουσική , καπνοί, ποτά, η μυρωδιά της σάρκας που καραμελώνει , του λίπους που στάζει ρυθμικά πυροδοτώντας μικρές εκρήξεις φωτιάς με κάνουν να νιώθω ότι επιτέλους έχω καταφέρει να βρίσκομαι στην πολυπόθητη βαβυλωνία του κρέατος.

Καλοκαιράκι χωριάτικη σαλάτα, ρετσινούλα ή ουζάκι και η χαλαρότητα στις
δόξες της!
Κάθεσαι αραχτός δίπλα στο κύμα, απολαμβάνεις το ουζάκι σου και παρακολουθείς τους μεζέδες να έρχονται ο ένας μετά τον άλλο… Και ξαφνικά εμφανίζεται στο τραπέζι μας ολοστρόγγυλος, αχνιστός και φρεσκοτηγανισμένος ένας ψευτοκεφτές. Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στην γοητεία του, λαχταριστός, τραγανός απέξω και μαλακός στο εσωτερικό του να λιώνει στο στόμα προσφέροντας μας την ανεπανάληπτη εμπειρία του συνταιριάσματος απλών και καθημερινών υλικών.

Θεωρώ ότι εκείνο που κάνει συναρπαστικό το φαγητό σε ένα εστιατόριο, δηλαδή κάτι σαν αλατοπίπερο σε σωστή δόση, είναι το πάθος και το όνειρο του ιδιοκτήτη σε συνδυασμό με την δημιουργικότητα του σεφ.

Αν και η ονομασία του μαγαζιού “ΦΑΡΟΣ” καθώς και η τοποθεσία δίπλα στο κύμα με θέα τον Κορινθιακό σε προδιαθέτει σε θαλασσινά και ψαράκια, αν παρατηρήσεις πιο προσεκτικά θα δεις ότι όλο το παιχνίδι παίζεται στον τεράστιο ξυλόφουρνο!!

Ο Δημήτρης είναι ένα κλασσικός ροκάς και αυτό ακριβώς κάνει στην μαγειρική του, ροκάρει και αυτοσχεδιάζει. Χωρίς πρόγραμμα, με τολμηρές επιλογές και παντρέματα υλικών που ακολουθούν συχνά μια αόρατη, σαφώς, μη στερεότυπη λογική.

Oπως και να το κάνουμε η σούβλα θέλει τέχνη κι όλοι μας λίγο πολύ έχουμε πέσει «θύμα» ενός κακοψημένου οβελία, που μας κάνει να νοσταλγούμε ένα ζουμερό μπουτάκι αρνιού σιγοψημένο σε «συμβατικό» φούρνο με μελωμένες πατάτες.
Θα πρέπει λοιπόν μάλλον να αντιμετωπίσουμε με την δέουσα σοβαρότητα αυτή την εποχιακή ναι μεν, αλλά μοναδική ιεροτελεστία .

 
newsl face