Για 4 άτομα ()
1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με το νερό. Πλένετε καλά τα μήλα και τα κόβετε από πάνω έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα καπάκι. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τους σπόρους. Με ένα μικρό κουταλάκια «ξύνετε» περιμετρικά το εσωτερικό του μήλου ώστε να αφαιρέσετε όση περισσότερη σάρκα μπορείτε. Ρίχνετε την σάρκα του μήλου σε ένα μπολ και τη ραντίζετε με λίγο από το μείγμα του λεμονιού. Αραδιάζετε τα μήλα σε ένα πυρέξ και τα ραντίζετε με το υπόλοιπο μείγμα του λεμονιού.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί. Με ένα κουτάλι γεμίζετε τα μήλα και τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Τα περιχύνετε με το κρασί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Κατά διαστήματα τα περιχύνετε με το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί στο πυρέξ.
3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα. Κόβετε στη μέση, κατά μήκος το λοβό βανίλιας και ξύνετε τους σπόρους. Ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, τους σπόρους βανίλιας και το λοβό και το ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία.
4. Σε ένα μπολ χτυπάτε με έναν αυγοδάρτη τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνετε σιγά – σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρετε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα και το βάζετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς και να γίνει παχύρευστη.
5. Βγάζετε τα μήλα από το φούρνο και τα σερβίρετε ζεστά περιχυμένα με την σάλτσα.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και γεμιστά κυδώνια.