Για 8 άτομα ()
1. Προθερμένετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Αλείφετε με βούτυρο τη βάση μιας φόρμας για κέικ και βάζετε στον πάτο χαρτί ψησίματος. Τοποθετείτε τα κομμάτια του κρουασάν και πασπαλίζετε με τα τρία τέταρτα της κομμένης σοκολάτας.
2. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μαζί μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Ζεσταίνετε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος το κονιάκ και την υπόλοιπη σοκολάτα μέχρι να φτάσουν σχεδόν σε σημείο βρασμού. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε συνεχώς. Μετά, ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και τον χυμό. Στη συνέχεια, σιγά-σιγά προσθέτετε το υγρό στο κρουασάν και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί ώστε να προσθέσετε περισσότερο.
3. Πασπαλίζετε με τα φουντούκια και ψήνετε για 50' ή μέχρι να βάζετε ένα μαχαίρι και να βγαίνει καθαρό. Το αφήνετε να κρυώσει για 10'. Τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο, κόβετε και σερβίρετε ζεστό με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος.
Αν θέλετε αντί για φουντούκια. Πασπαλίστε με καρύδι ή αμύγδαλο.