Για 6 άτομα ()
1. Σε ένα βαρύ και βαθύ τηγάνι βάζετε το βούτυρο, τα σπασμένα μπισκότα κανέλας και τα κρίθινα παξιμάδια, την καστανή ζάχαρη και τα ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα μέχρι το βούτυρο και να ενωθούν. Μόλις το μείγμα γίνει ομοιογενές το αποσύρετε από την φωτιά. Βγάζετε το μείγμα με μία τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε κρυώσει σε ένα μπολ.
2. Στη συνέχεια καθαρίστε τα κυδώνια, τα κόβετε στα 4 και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Τα βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μαζί με το νερό και το μέλι, και σκεπάζετε με το καπάκι.Τα αφήνετε μέχρι να μαλακώσουν. Όταν μαλακώσουν τα βάζετε τα στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε.
3. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ μαζί με την ζάχαρη και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να κάνει κορυφούλες και να γίνει σαντιγί. Προσθέτετε στη χτυπημένη σαντιγί το γιαούρτι. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4. Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι και τα καβουρντίζετε για περίπου 5'-7' σε μέτρια φωτιά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και κατόπιν τα σπάτε στο μπλέντερ.
5. Σερβίρετε το γλυκό σε ποτήρια με τον εξής τρόπο: βάζετε στη βάση των ποτηριών 1-2 κουταλιές από τον πολτό του κυδωνιού, μετά λίγο από το μείγμα μπισκότου, έπειτα μια στρώση από την κρέμα. Βάζετε ακόμα μία λεπτή στρώση από πολτό κυδωνιού, μείγμα μπισκότου, κρέμα και τέλος γαρνίρετε με το τριμμένο αμύγδαλο. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και με τρίμματα σοκολάτας. Τοποθετείτε τα ποτήρια στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρετε.
Μπορείτε να το φτιάξετε το γλυκό αντί για κυδώνια με αχλάδια ή με μήλα.