Για 8 άτομα ()
1. Κόβετε σε μια επιφάνεια εργασίας κάθε μπανάνα στη μέση κατά μήκος και αφήνετε τη φλούδα τους (θα τις βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους στο ψήσιμο). Αλείφετε τις κομμένες πλευρές με το λιωμένο βούτυρο, με τη βοήθεια ενός πινέλου.
2.Ψήνετε τις μπανάνες από την κομμένη επίπεδη πλευρά σε τηγάνι-γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά, για 2-3΄, χωρίς να τις γυρίζετε και μέχρι να ζεσταθούν καλά αλλά να μην είναι πολύ μαλακές. Τις αφαιρείτε από τη σχάρα. Καθαρίζετε τις μπανάνες από τις φλούδες και τις κόβετε σε τέταρτα και τις αφήνετε στην άκρη.
3. Για την σάλτσα: βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά , να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτετε τη καστανή ζάχαρη, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να βράσει, περίπου για 2 λεπτά. Ρίχνετε μέσα το λικέρ ,το ρούμι και τις κομμένες μπανάνες. Αφήνετε το υγρό να ζεσταθεί για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια με προσοχή ανάβετε το ρούμι με ένα μακρύ σπίρτο ή αναπτήρα πολλαπλών χρήσεων. Αφήνετε τις φλόγες να σβήσουν μόνες τους και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά ή μέχρι οι μπανάνες να μαλακώσουν λίγο.
4. Βάζετε με το κουτάλι λίγο από το μείγμα με τις μπανάνες πάνω από το παγωτό και σερβίρετε αμέσως.
Αν δεν σας αρέσει το μοσχοκάρυδο ,μπορείτε να το αφαιρέσετε και να προσθέσετε αντί για αυτό λίγο τζίντζερ.