Για 10 άτομα ()
1. Βράζετε σε 7 φλιτζάνια αλατισμένο νερό τα μπουτάκια μαζί με το σέλινο, το κρεμμύδι πάνω στο οποίο έχετε καρφώσει τα γαρίφαλα, την δάφνη, τη μαυροδάφνη και το καρότο για 35 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία και με ανοιχτό τι καπάκι.
2. Καθαρίζετε τον κόκορα, τον αλατοπιπερώνετε εσωτερικά και εξωτερικά και τον βάζετε σε ένα μεγάλο ταψί, μέσα στο οποίο έχετε στρώσει τα φύλλα δάφνης, με το στήθος προς τα πάνω. Λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε μέσα την μαυροδάφνη, ανακατεύετε καλά και αλατοπιπερώνετε ελαφρά το μείγμα. Αλείφετε το στήθος και τα μπούτια του κόκορα με άφθονο μείγμα βουτύρου και μαυροδάφνης.
3. Περιχύνετε με δύο φλιτζάνια ζωμό από τα μπουτάκια και τοποθετείτε τον κόκορα σε φούρνο που έχετε προθερμάνει για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Ψήνετε για 35 λεπτά.
4. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, περνάτε με ένα πινέλο όλο τον κόκορα με τον ζωμό του ταψιού και με λίγο ακόμα βούτυρο. Σκεπάζετε το στήθος με ένα διπλό αλουμινόχαρτο χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα και 20 λεπτά. Τα τελευταία 20 λεπτά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε τον κόκορα αφού τον περιχύσετε 2-3 φορές με τον ζωμό του ταψιού.
5. Ετοιμάζετε την σάλτσα. Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο και να σχηματισθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνετε σιγά - σιγά 2 φλιτζάνια από τον ζωμό από τα βρασμένα μπουτάκια και ανακατεύετε συνεχώς για 4-5 λεπτά. Προσθέτετε τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, τα δύο πιπέρια και 1 φλιτζάνι από την σάλτσα το ταψιού και συνεχίζετε το βράσιμο για 6-7 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.
6. Κόβετε tον κόκορα σε κομμάτια, σερβίρετε σε μια πιατέλα και την σάλτσα χωριστά σε σαλτσιέρα.
Αντί για δαμάσκηνα μπορείτε να βάλετε βερίκοκα αποξηραμένα.