Για 6 άτομα ()
1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε τις αγκινάρες και τις σκεπάζετε με νερό, προσθέτετε 1 κ.σ. αλάτι και μια χυμό από ½ λεμόνι και της βράζετε για 10 λεπτά. Την βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
2. Φτιάχνετε τη γέμιση. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό και το αφήνετε να βράσει. Μόλις πάρει βράσει ρίχνετε το κουσκουσάκι και το βράζετε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε την μισή ποσότητα ντομάτας, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, την κανέλα τη ζάχαρη και βράζετε για ακόμα 6 λεπτά.
3. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το μαγειρεμένο κουσουσάκι, το ξύσμα λεμονιού αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
4. Παίρνετε μια – μια τις αγκινάρες τις γεμίζετε με 2 – 3 κουταλιές από τη γέμιση και τις αραδιάζετε σε μια πλατιά κατσαρόλα με προσοχή να μην κουνιούνται και χυθεί η γέμιση. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ½ φλιτζάνι νερό και βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά.
Για να καθαρίσετε αγκινάρες αφαιρείτε τα φύλλα και τα κοτσάνια και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε και το χνούδι στο κέντρο τους, τις περνάτε με λεμόνι και τις ρίχνετε σε μπολ με 3 - 4 φλιτζάνια νερό στο οποίο έχετε βάλει αλάτι και το χυμό ενός λεμονιού και 2 κ.σ. αλεύρι (για να μη μαυρίσουν).