Για 4 άτομα ()
1. Καθαρίζετε το γαύρο και αφαιρείτε τα κεφάλια. Τον πλένετε πολύ καλά και τον τοποθετείτε ακτινωτά σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το κρασί και το λεμόνι, αλατοπιπερώνετε. Αραδιάζετε από πάνω την ντομάτα και την πιπεριά, πασπαλίζετε με την ρίγανη και ελάχιστο αλάτι.
2. Σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Ανοίγετε το καπάκι και συνεχίζετε για 3-4 ακόμα λεπτά το μαγείρεμα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό μαζί με το ζουμάκι του.
Δοκιμάστε το και με μικρή σε μέγεθος σαρδέλα ή σαλάχι φέτα. Αν θέλετε προσθέσετε λίγη κάπαρη προς το τέλος όμως, για να μην σας πικρίσει.