Για 15 κομμάτια ()
1. Γεμίζετε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση. Εφαρμόζετε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιου μεγέθους (διαδικασία μπεν μαρι ).Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνετε μέσα στο μπολ τα κομμάτια κουβερτούρας.
2. Προσθέτετε το βούτυρο, το μέλι και το ρούμι και αφήνετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Σβήνετε τη φωτιά, αποσύρετε το μπολ από την κατσαρόλα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
3. Σπάτε με τα χέρια σας τα μπισκότα σε πολύ μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα της λιωμένης σοκολάτας. Βάζετε στο μπλέντερ τα καρύδια και χτυπάτε τόσο όσο να γίνουν χοντροκομμένα. Τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα μαζί με τα δημητριακά και τα κομμάτια από τα κεράσια γλασέ και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
4. Αδειάζετε το μείγμα σε μία μακρόστενη φόρμα ψησίματος 18εκ. την οποία έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Απλώνετε το γλυκό ομοιόμορφα με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες.
5. Βγάζετε από το ψυγείο και αναποδογυρίζετε το γλυκό σε μια πιατέλα. Αν θέλετε να το διακοσμήσετε, ξύνετε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ και πασπαλίζετε τα τρίμματα πάνω από το μωσαϊκό. Κόβετε με 1 κοφτερό μαχαίρι σε μικρούς κύβους.
Αν θέλετε να απολαμβάνετε το μωσαϊκό πιο σφιχτό, βάλτε το στην κατάψυξη για 30΄ πριν το σερβίρετε.