Για 6 άτομα ()
1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τους κρόκους και τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής κρέμα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάζετε το μασκαρπόνε και το σπάτε με ένα πιρούνι για να αποκτήσει ομοιογενή, κρεμώδη υφή και στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα με τα αυγά.
2. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνετε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα με τους κρόκους και το μασκαρπόνε και ξαναχτυπάτε για 5-6΄.
3. Θρυμματίζετε τα μπισκότα σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με το κονιάκ έτσι ώστε να βραχούν και να έχετε ένα χοντροκομμένο κραμπλ. Προσθέτετε το κακάο και ανακατεύετε με ένα πιρούνι. Τοποθετείτε το κραμπλ στον πάτο του κάθε ποτηριού (6 ποτήρια μαρτίνι θα χρειαστείτε).
4. Αδειάζετε την κρέμα από το μασκαρπόνε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με χοντρή μύτη και την αδειάζετε κυκλικά πάνω από το κραμπλ. Πασπαλίζετε πρώτα κακάο και μετά την τριμμένη κουβερτούρα. Γαρνίρετε κάθε ποτήρι με μία φράουλα και ένα μπισκότο κανέλας.
Αν θέλετε να αποφύγετε το ωμό αυγό μπορείτε να προμηθευτείτε παστεριωμένο από τα ειδικά καταστήματα προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Αντικαταστήστε τα μπισκότα κανέλας με αμαρέτο, που έχουν γεύση πικραμύγδαλου.