Για 12 κομμάτια ()
1. Σπάτε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ σε μικρά κομμάτια αλλά όχι πολύ ψιλά γιατί θα αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους.
2. Προσθέτετε την βανίλια, τους χουρμάδες, τα γκρανμπερις, τις σταφίδες και τον ηλιόσπορο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενωθεί το μείγμα. Θα είναι μια μάζα παχιά, και θα κολλάει ανάμεσα στα δάχτυλα. Ανάλογα με το πόσο νωπό είναι το μείγμα σας θα χρειαστεί να προσθέσετε νερό. Στη συνέχεια προσθέτετε τον φαγόπυρο και ανακατεύετε καλά.
3. Σε ένα τετράγωνο ταψί στρώνετε αντικολλητικό χαρτί, τοποθετείτε το μείγμα και το σκεπάζετε με ένα άλλο φύλλο αντικολλητικού χαρτιού. Πιέξετε το μείγμα με τα δάχτυλά σας να ανοίξει, να πάρει το σχήμα του ταψιού και να έχει πάχος 1 εκ. Στη συνέχεια κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι μικρά τετράγωνα κομμάτια. Διατηρείτε τις μπάρες στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
Στεγνώστε καλά τους σπόρους του φαγόπυρου σε μια βαμβακερή καθαρή πετσέτα, έτσι ώστε να φύγει όλη η υγρασία τους, για να γίνουν οι μπάρες σας συμπαγείς και να διατηρηθούν περισσότερο καιρό.