Για 12 άτομα ()
1. Ρίχνετε στο μούλτι τις σοκοφρέτες και τις τρίβετε σε πολύ μικρά κομμάτια. Αδειάζετε τις τριμμένες σοκοφρέτες σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ., με αποσπώμενο πάτο, και τις απλώνετε πιέζοντας τες ελαφρά με τα χέρια σας μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη συμπαγής βάση που θα καλύψει τον πάτο της φόρμας. Τοποθετείτε τη φόρμα στο ψυγείο.
2. Φτιάχνετε την κρέμα. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και την πραλίνα φουντουκιού και τα χτυπάτε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει. Αδειάζετε το μείγμα της κρέμας πάνω από τη βάση την απλώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σιλικόνης και βάζετε το cheesecake στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει.
3. Βγάζετε τη φόρμα από το ψυγείο ανοίγετε το στεφάνι και τη μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Με ένα κουτάλι περιχύνετε με τη λιωμένη σοκολάτα σχηματίζοντας νερά. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Μπορείτε να το φτιάξετε και μια βάση από μπισκότα σοκολάτας.