To Clochard ξεκίνησε πριν 37 χρόνια σαν ένα εστιατόριο με απλή αστική κουζίνα και κατάφερε να γίνει - με τα πάνω και τα κάτω του - το καλύτερο διαχρονικά εστιατόριο της συμπρωτεύουσας. Αντιστάθηκε στο πέρασμα του χρόνου και στις «μοντερνιές» που ξεπηδούσαν κατά καιρούς και καμαρώνει κομψό και ατμοσφαιρικά φωτισμένο, στην Προξένου Κορομηλά, έναν από τους πιο όμορφους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με μπαράκια, εστιατόρια, καφέ και βιτρίνες επώνυμων ρούχων, μόλις ένα τετράγωνο από την παραλία της.

Κατηφορίζοντας την Καραγεώργη Σερβίας μασουλάω ένα αποξηραμένο άνθος από φρούτο του δράκου. Τα σποράκια μαλακά και υπόξινα με ένα ανεπαίσθητο άρωμα τροπικό, εξωτικό, γλυκερό . Το έντονο μωβ – βυσσινί βάφει απαλά τον αντίχειρα μου. Είναι η νέα μου αγάπη και επιπλέον δεν έχει ίχνος ζάχαρης αρά δεν έχω και τύψεις . Για δευτερόλεπτα, ίσως και για ολόκληρα λεπτά το μυαλό μου περιπλανήθηκε πίσω στην γιαγιά Μαρία που υποδεχόταν τους καλεσμένους της με μια χούφτα ξερά σύκα, μερικές σταφίδες, φιστίκια αλμυρά και μια ρακί.

Κάθε σεζόν το Matsuhisa δημιουργεί ένα νέο, πιο οικονομικό menu προσφέροντας τις διάσημες γεύσεις του Nobu με παραλλαγές και νέα στοιχεία. Την περασμένη Τετάρτη έφτασα στην (πάντα καλοκαιρινή) Βουλιαγμένη για να δοκιμάσω τα νέα πιάτα και προς μεγάλη μου έκπληξη έφαγα αρνί με chopsticks και σαλάτα με noodles και ταχίνι.

Ξεκίνησα αυτό το ταξίδι χωρίς να είμαι οπαδός της καψαϊκίνης αλλά τώρα δηλώνω εθισμένος. Είναι ένα υπέροχος τρόπος να φύγεις από τη ρουτίνα του εστιατορίου και να ανοίξεις τους ορίζοντες σου χωρίς να μπεις σε αεροπλάνο. Είμαστε αρκετά τυχεροί που στην Αθήνα μπορούμε να βιώσουμε τη συγκίνηση του Thai φαγητού τόσο στη μορφή του upper εστιατορίου της Κηφισιάς όσο και της λαϊκής ταβέρνας της Τρούμπας.

H Έφη και ο Παναγιώτης πριν από περίπου ένα χρόνο πήραν το αεροπλάνο και πήγαν στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Αγία Παρασκευή έφεραν στις βαλίτσες τους και την ιδέα να φτιάξουν ένα λονδρέζικο bagel-άδικο προκειμένου να σπάσουν κάπως την κυριαρχία των απρόσωπων coffee shops. Έτσι κάπως, και σε περίοδο capital control, έστησαν το δικό τους "Duchess Coffee and Bagels" στην Αγίου Ιωάννου. Το επώνυμο του Παναγιώτη είναι Δούκας, άρα όλοι καταλαβαίνουμε ποια είναι η Δούκισσα του μαγαζιού. Από το πρώτο βήμα στο χώρο καταλαβαίνεις πόσο φρέσκο και δροσερό είναι χάρη στην ενέργεια και το χαμόγελο των ανθρώπων.

Quartier Aristos κατά το Quartier Latin λέω εγώ την γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου, όπου η επιχείρηση «Αρίστος» απλώνεται όλο και περισσότερο. Τέσσερα επιτυχημένα μαγαζιά εστίασης μέχρι τώρα, αλλά επειδή έχουμε και τις αδυναμίες μας, δηλώνω ευθαρσώς πως εγώ αγαπώ «Παντοπωλείο». Σκηνικό μπακάλικου της δεκαετίας ΄50-΄60, που κατάφερε μεν να επιβιώσει στον χρόνο, αλλά υπάκουσε στις προτροπές του interior designer και έβαλε στα ράφια του και γκουρμεδιές. Απομίμηση του παλιού ξύλινου ψυγείου ολόκληρος ο ένας τοίχος, τολμήστε να γυρίσετε το τεράστιο πόμολο, ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους.

Ρομαντικό, δροσερό, λευκό. Το νέο μυστικό της πόλης, ακούσει στο όνομα Le Petit Village και σερβίρει τις πιο απολαυστικές λεμονάδες εμπλουτισμένες με (εποχικά) ευφάνταστα στοιχεία όπως πεπόνι, καρπούζι, σύκο και ρόδι, αλλά και ολόφρεσκες μακαρονοσαλάτες και μπρουσκέτες με φρέσκα τυριά και λαχανικά.

 
newsl face